Met de Noordmannen op de dijk

De Noordmannen van RTVNoord. Mannetjes van de radio én van de regio. Ze kregen als eersten mijn dichtbundel Dichter bij het Wad overhandigd in 2019 en ik mocht al eens eerder met hun mee op avontuur. Ook op Hemelvaartsdag, vier jaar geleden, naar Rottumeroog en Rottumerplaat. Al enkele jaren maken Wiebe Klijnstra en Erik Hulsegge op Hemelvaartsdag een extra lange uitzending van hun regeliere radioprogramma op de zondagmorgen, de Noordmannen. De Noordmannen is een ontspannen gebeuren, met mensen, plekken en verhalen uit de regio, afgewisseld met mooie muziek. Met veel aandacht voor de Groningse cultuur en toal.


Vandaag gingen de Noordmannen 'diek op', ze maakten samen met gasten een wandeling van de Punt van Reide naar Termunterzijl en onderweg haakten zo nu en dan meer mensen aan. Een mooie tocht over een groene dijk. Langs soms grijze, soms witte wolken. Overal zee en schapen. We zagen bijzondere vogelsoorten, zoals de Kluut en de Blauwborst en gingen zeehonden spotten bij de Zeehondenkijkwand. Ook bezochten we Batterij Fiemel, een onderdeel van de Atlantikwall, de verdedigingslinie langs de hele westkust van Europa. Tijdens de tocht werden de verschillende gasten door de Noordmannen geïnterviewd en zo nu en dan mocht ik een gedicht voordragen. Een afwisselend programma en alles werd met elkaar verbonden door de plek waar we waren. In Termunterzijl bezochten we de kerk. Wat een prachtig dorpje is dit trouwens en zeker een bezoek waard, met de mooie doorkijkjes vanaf de wierde richting de dijk. Van Termunterzijl was het nog een korte wandeling naar Termunten. Daar kregen we een rondleiding bij Museumgemaal Cremer. Onderweg raakten de Noordmannen nog met verschillende bewoners van beide dorpen in gesprek, soms gepland, soms spontaan. De optocht trok in ieder geval bekijks. Tot slot aten we met de hele Noordmannenbende nog gezellig een visje bij het welbekende Vispaleis Westerhuis. 


Deze ochtend was wat mij betreft typisch 'Groningen aan Zee'. De ruimte, de luchten. De wind. Het water en de vogels. De kerk in het dorpje onder aan de dijk, boven op de wierde. De mensen met hun vrijwilligerswerk, hun passie. Een visje eten. Jezelf zijn, met elkaar. In Groningen kan dat. Noordmannen bedankt!


Het programma kun je hier terugluisteren.

Dit zijn de gedichten die ik tijdens het programma heb voorgedragen:

Modderland

Rug

Omhels

Vast

Groningen aan Zee


De mensen die ook meewandelden waren o.a.:

Roelf de Vries, Groninger Landschap

Simone Meijerhof, holistisch therapeut en inwoonster Termunterzijl

Kees Grol, Kerk Termunterzijl

Wia Buze, zangeres

Foto's: Annemieke Klijnstra