'Maar wat doe je eigenlijk'

Sinds het begin van dit jaar werk ik volledig als zelfstandige en dit bevalt me goed. ‘Niet vallen maar vliegen’, schreef ik in een eerdere blog. Stoere woorden, maar onzeker was ik ook hoor. Tenslotte moet er bij de Zwerversfamilie wel een kachel branden en monden gevoed. Het afgelopen halfjaar staat voor mij vooral in het teken van het maken van keuzes. Kies ik voor vastigheid of zelfstandigheid, voor werknemerschap of ondernemerschap. Maar ook, welke opdracht past bij me en welke niet.


De zomervakantie begint bijna. Kalme weken kabbelen het jaar 2023 doormidden. Een mooi moment om terug te kijken en vooruit te dromen. Wat me opvalt is dat je als zelfstandige veel meer een eigen richting kan (en moet) kiezen in de werkzaamheden die je doet. Jouw zakelijke kracht zit in dát wat je eigen maakt: je passie, kennis en talent tezamen. Zakelijke opdrachten moeten dan ook binnen je eigen cirkel passen. Als je soms (met een klein beetje frisse tegenzin) een opdracht doet die nét tegen de rand van jouw cirkel schuurt, is dat ook niet erg. Maar ga er niet te ver overheen en niet te lang. Deze les ben ik nog aan het leren hoor!


‘Ik zie zoveel verschillende dingen van jou voorbij komen, maar wat doe je eigenlijk?’


Bovenstaande vraag wordt me soms gesteld. ‘Dichter, schrijver en projecten’, zo omschrijf ik mezelf. In mijn dagelijkse leven stromen deze drie rollen door elkaar heen. Het is wie ik ben en wat ik doe. Ingrediënten waar ik enthousiast van word zijn: ruimte, schrijverij, makerij en creativiteit in combinatie met mens en landschap. Dit, of een deel ervan, wil ik dan ook terugzien in de projecten en opdrachten waar ik mee aan de slag ga. Een mooi voorbeeld hiervan is de opdracht die ik voor Groninger Dorpen heb gedaan: het organiseren van de nieuwe huisstijl en website én de lancering ervan: Lutje Moevie Awoard. Maar in de meest lieve opdracht ooit zag ik de juiste ingrediënten binnen een veel kleinere vorm: het schrijven van een trouwbelofte.


Na de zomer wacht alweer een mooie, wat grotere klus. Hier vertel ik later nog wel eens wat meer over, ik kijk er in ieder geval naar uit. Ruimte voor nieuwe opdrachten heb ik ook, benader me gerust. Zelf heb ik bijvoorbeeld veel zin in interviews en artikelen die gaan over mens en landschap. Storytelling, my piece of cake!


Oh en wat ook fantastisch is? Als je een en ander slim organiseert, kun je als zelfstandig ondernemer ook ruimte creëren voor creatieve plannetjes. Het unieke Waddengebied mag me weer gaan inspireren, want de komende weken heb ik heerlijk de vrijheid om nieuwe gedichten te schrijven en ga ik aan de slag met mijn derde dichtbundel. Én mijn voornemen: (eerst mezelf een schop onder de kont geven) beginnen met het schrijven van het kinderboek dat in mijn hoofd zit.


Fijne zomer lieve lezer!

Wadwicht Inge Zwerver


(Klussen eerste helft 2023 in willekeurige volgorde: gedichten in opdracht, trouwbelofte, blogs en artikelen schrijven, huisstijl en website organiseren, teksten schrijven voor websites, coaching, Lutje Moevie Awoard, Nederland Zorgt Voor Elkaar - Vliegende Brigadier, expositie, voordragen, Gedichten aan de Wand, communicatie en socials)