Als de meidoorn bloeit

Op donderdag 25 april werd in de dorpen Winsum, Bedum, Zuidwolde en Middelstum herdacht dat er 80 jaar geleden een verschrikkelijke razzia heeft plaatsgevonden in deze voormalige gemeenten. Deze razzia was het gevolg van een liquidatie van een collaborerende politie-luitenant op 22 april  1944 op het station van Bedum. Als represaille werden er zes mannen vermoord en er vielen ook gewonden. Vervolgens zijn er tijdens een razzia 148 mannen opgepakt en 140 mannen zijn naar Duitsland  afgevoerd. Niet alle mannen zijn teruggekeerd.


De 80ste herdenking van de razzia was een samenwerking van de herdenkingscomités van de vier dorpen. Verspreid over de middag en avond was er in elk dorp een eigen herdenking. De verbinding tussen de dorpen mocht ik tot uitdrukking brengen met een speciaal voor deze gelegenheid geschreven gedicht. Het gedicht 'Als de meidoorn bloeit' werd in alle vier de dorpen voorgedragen tijdens de herdenkingsplechtigheden. In de dorpen Winsum, Bedum en Zuidwolde werd het gedicht voorgedragen door Henk Jan Bolding, burgemeester van Gemeente Het Hogeland en verschillende kinderen. 


'Als de meidoorn bloeit' is voor een deel geïnspireerd door het verhaal dat mijn eigen moeder ieder jaar weer vertelde. 'Het portretje' is haar herinnering aan de razzia. Het speelt zich af bij haar ouderlijk huis te Plattenburg, vlakbij Zuidwolde.